To nie jest zwykły program kulinarny. To nie jest też klasyczny dokument o historii. „Górna Półka Smaku” to fascynująca wyprawa, w której smaki łączą się z tajemnicami, a zamki Dolnego Śląska stają się sceną dla historii, które… pachną przyprawami i emocjami. Już 26 kwietnia wraca druga seria tego hitowego formatu, który w pierwszym sezonie obejrzało aż 24 miliony widzów. Jeśli kochasz dobre jedzenie, opowieści z dreszczykiem i piękne polskie krajobrazy – tego nie możesz przegapić.
Smak, który opowiada
Za sukcesem „Górnej Półki Smaku” stoi duet nieoczywisty i absolutnie charyzmatyczny: Marek Krajewski – pisarz, mistrz kryminału i twórca postaci Eberharda Mocka, oraz Orson Hejnowicz – kucharz, który z produktów lokalnych potrafi wyczarować kulinarną opowieść. W II sezonie ten niezwykły tandem zabiera nas w podróż przez zamki i pałace Dolnego Śląska, których historia i kuchnia tworzą niespotykane dotąd połączenie.
To nie są tylko piękne widoki – to żywe miejsca z duszą, pełne sekretów, dawnych receptur i ludzi, którzy wciąż pielęgnują tradycję.
Dolny Śląsk – smak miejsca
Zamek Czocha, Książ, Grodziec, Kliczków, Legnica, Staniszów, Brunów – to tylko niektóre z miejsc, które odwiedzimy w nowej serii. Ale to nie tylko podróż po architekturze. To wędrówka po smakach, aromatach i opowieściach, które są sercem Dolnego Śląska. Na ekranie pojawią się:
Każdy produkt to historia – o miejscu, rodzinie, pasji. Każda potrawa przygotowana przez Orsona Hejnowicza to interpretacja lokalnej tożsamości. A każda opowieść Krajewskiego to literacki labirynt, z którego nie chce się wychodzić.
Telewizja, która angażuje serce i rozum
– W naszym regionie mamy przepiękne miejsca i zabytki, ale równie ważna jest opowieść, która za nimi stoi – mówi Jarosław Rabczenko z zarządu województwa dolnośląskiego. – Któż lepiej przedstawi taką opowieść niż drużyna, w której są Marek Krajewski, Orson Hejnowicz i Justyna Woźniak?
To prawda. Ta drużyna ma misję: pokazać, że Dolny Śląsk to nie tylko przeszłość, ale i przyszłość opartą na lokalnych skarbach – tych smakowych i kulturowych. „Górna Półka Smaku” to reklama regionu, ale też przypomnienie, że nasze dziedzictwo żyje wtedy, gdy je celebrujemy. Przy stole, w rozmowie, w podróży.
Inspiracje na teraz
Jak mówi Marek Krajewski: – Autor kryminałów szuka inspiracji wszędzie. Do tej pory malowałem rzeczywistość piórem. Dzięki programowi mogę to robić słowem i gestem. I za to jestem ogromnie wdzięczny.
Kiedy i gdzie?
Premiera II sezonu – 26 kwietnia. Szczegóły emisji znajdziesz na kanałach regionalnych i platformach VOD. Śledź również media społecznościowe „Górnej Półki Smaku”, by nie przegapić żadnego odcinka!
Kolejne odcinki będzie można zobaczyć w każdą sobotę po bloku śniadaniowym (około godz. 11.00) w TVP2, a jeśli nie będzie to możliwe, to wystarczy wejść na TVP VOD, gdzie teraz można także zobaczyć cały pierwszy sezon "Górnej Półki Smaków"
„Górna Półka Smaku” to więcej niż program. To podróż, która pachnie chlebem z chrupiącą skórką, brzmi śmiechem ludzi przy stole i smakuje jak wspomnienia z dzieciństwa. Zrób sobie miejsce na talerzu i w sercu – ten sezon zapowiada się wybornie.
[FOTORELACJA]261[/FOTORELACJA]
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz