Zamknij

Otwarte spotkanie pod hasłem "Kanapka"

Otwarte spotkanie pod hasłem "Kanapka"
  • czwartek 24 kwietnia, 17:00
  • 24.04.2025
  • Młyn Hilberta w Dzierżoniowie
  • wstęp wolny
Przed nami pierwsze z cyklu spotkanie łączące edukację, tradycję i kulinaria. Zapraszają Młyn Hilberta, Serowarnia Lutomierz oraz dietetyk kliniczny Martyna Kałuża.

Czy chleb i ser to duet doskonały? Jakie znaczenie mają węglowodany w naszej diecie? Dlaczego warto sięgać po rzemieślnicze produkty? Na te i wiele innych pytań Karolina Osińska-Marcińczyk, Malwina Pasternak i Martyna Kałuża odpowiedzą już 24 kwietnia (czwartek) o godz. 17.00 w Młynie Hilberta w Dzierżoniowie. „Kanapka” to coś więcej niż zwykłe spotkanie kulinarne. To podróż przez historię, tradycję i zdrowe podejście do jedzenia. Wspólnie odkryjemy, dlaczego naturalne składniki i rzemieślnicza produkcja są tak ważne dla naszego zdrowia i smaku.

To spotkanie to doskonała okazja, by w przyjaznej atmosferze dowiedzieć się więcej o zdrowym odżywianiu, tradycyjnym rzemiośle i smaku prawdziwego chleba oraz sera. Zapraszamy wszystkich miłośników dobrego jedzenia, historii i kulinariów! To będzie wydarzenie cykliczne – zawsze w ostatni czwartek miesiąca.

Program wydarzenia

• „Dlaczego nie warto bać się węglowodanów i nabiału?” – dietetyk kliniczny Martyna Kałuża obala mity żywieniowe i tłumaczy, dlaczego chleb i ser mogą być częścią zdrowej diety. Dowiesz się, jak wybierać wartościowe produkty i dlaczego warto sięgać po naturalne, tradycyjne wypieki oraz rzemieślnicze sery.

• „Od ziarenka do bochenka” – Karolina Osińska-Marcińczyk (Młyn Hilberta) zabierze nas w świat młynarstwa. Poznamy proces powstawania mąki, różnice między rodzajami zbóż i typami mąk oraz ich wpływ na smak i strukturę pieczywa.

• „Czas na ser. Historia prawdziwa” – Malwina Pasternak (Serowarnia Lutomierz) odkryje przed nami tajniki rzemieślniczej produkcji sera. Poznamy proces dojrzewania, różnice między serami przemysłowymi a tradycyjnymi oraz sposoby na idealne łączenie sera z pieczywem.

Wstęp wolny!