Zamknij

XXII Dolnośląski Festiwal Zupy w Jedlinie-Zdroju

Przemysław Tokarski Przemysław Tokarski 09:00, 01.09.2025
Skomentuj P.Tokarski P.Tokarski

XXII edycja Dolnośląskiego Festiwalu Zupy, która odbyła się 31 sierpnia 2025 roku w Jedlinie-Zdroju, przeszła do historii jako wyjątkowe wydarzenie pełne aromatów, muzyki i sąsiedzkiej atmosfery.

[FOTORELACJANOWA]572[/FOTORELACJANOWA]

W konkursie na najlepszą zupę zmierzyło się 23 uczestników – od lokalnych stowarzyszeń, przez profesjonalnych kucharzy, po osoby prywatne. Smakosze mogli delektować się zupami z różnych stron świata: od tradycyjnych polskich po meksykańskie, węgierskie, ukraińskie i czeskie specjały, przygotowane przez przyjaciół z Meziměstí.

Laureaci konkursu:
Kategoria instytucje:

  1. Krem z suszonych pomidorów z pesto i burratą – Osada Prado (Michałkowa)
  2. Zamkowa kurka – Karczma Rycerska (Zagórze Śląskie)
  3. Pierwszy bąk PRL-u – Koło Gospodyń Wiejskich Bocianowelove (Stary Julianów)

Kategoria indywidualna:

  1. Bogracz – Renata Wierzbicka
  2. Gołąbkowa – Marcin Hałdun
  3. Los Zupos z Walimos, czyli meksykańska z Walimia – Marta Konarska i Ewelina Pietrzyńska „Sąsiadki z Walimia”

Publiczność za najlepszą zupę uznała potrawę przyrządzoną przez Restaurację Głuszec.

Poza konkursem zupy serwowali: Stowarzyszenie Miłośników Jedliny-Zdroju, Stowarzyszenie „Jedlińska werwa”, radni klubu „Jedlina to my-mieszkańcy” oraz Burmistrz Ilona Bujalska.

Pod kierunkiem szefa kuchni Kacpra Sawonia przygotowano ogromną porcję lecza, które nakarmiło tłumy gości. Scenę rozgrzały występy Chóru Seniorów „Srebrne Głosy”, Autorskiego Studia Piosenki oraz zespołów Karma i Paranoja.

Za organizację odpowiadało Centrum Kultury w Jedlinie-Zdroju, a nad bezpieczeństwem czuwała OSP Jedlina-Zdrój.

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarze (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%