XXII edycja Dolnośląskiego Festiwalu Zupy, która odbyła się 31 sierpnia 2025 roku w Jedlinie-Zdroju, przeszła do historii jako wyjątkowe wydarzenie pełne aromatów, muzyki i sąsiedzkiej atmosfery.
[FOTORELACJANOWA]572[/FOTORELACJANOWA]
W konkursie na najlepszą zupę zmierzyło się 23 uczestników – od lokalnych stowarzyszeń, przez profesjonalnych kucharzy, po osoby prywatne. Smakosze mogli delektować się zupami z różnych stron świata: od tradycyjnych polskich po meksykańskie, węgierskie, ukraińskie i czeskie specjały, przygotowane przez przyjaciół z Meziměstí.
Publiczność za najlepszą zupę uznała potrawę przyrządzoną przez Restaurację Głuszec.
Poza konkursem zupy serwowali: Stowarzyszenie Miłośników Jedliny-Zdroju, Stowarzyszenie „Jedlińska werwa”, radni klubu „Jedlina to my-mieszkańcy” oraz Burmistrz Ilona Bujalska.
Pod kierunkiem szefa kuchni Kacpra Sawonia przygotowano ogromną porcję lecza, które nakarmiło tłumy gości. Scenę rozgrzały występy Chóru Seniorów „Srebrne Głosy”, Autorskiego Studia Piosenki oraz zespołów Karma i Paranoja.
Za organizację odpowiadało Centrum Kultury w Jedlinie-Zdroju, a nad bezpieczeństwem czuwała OSP Jedlina-Zdrój.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Przemysław Tokarski [email protected]