30 maja w Świdnicy odbył się bal półmetkowy dla uczniów III Liceum Ogólnokształcącego, nauczycieli oraz zaproszonych gości. W imprezie uczestniczyły 192 osoby. Niestety, po wydarzeniu u wielu uczestników pojawiły się objawy zatrucia pokarmowego, takie jak gorączka i ból brzucha. Sanepid ustalił przyczynę - była nią salmonella.
30 maja 2025 roku w Świdnicy odbył się bal półmetkowy dla uczniów III Liceum Ogólnokształcącego, nauczycieli oraz zaproszonych gości. W imprezie uczestniczyły 192 osoby. Niestety, po wydarzeniu u wielu uczestników pojawiły się objawy zatrucia pokarmowego, takie jak gorączka i ból brzucha. Jak poinformował portal swidnica24.pl - świdnicki sanepid ustalił, że problemy zdrowotne zgłosiło 75 osób, w tym 71 uczestników balu, dwóch pracowników lokalu, jedna osoba z kontaktu z pracownikiem oraz jedna osoba, która spożyła deser tiramisu, ale nie była obecna na imprezie. Trzy osoby wymagały hospitalizacji.
Dochodzenie sanepidu
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Świdnicy otrzymała informację o ognisku epidemicznym 2 czerwca i tego samego dnia przeprowadziła kontrolę w lokalu. Dochodzenie epidemiologiczne wykazało, że przyczyną zatrucia była obecność pałeczek Salmonella Enteritidis, potwierdzona u 12 osób, w tym dwóch hospitalizowanych. Najbardziej prawdopodobnym źródłem zakażenia był deser tiramisu podawany podczas imprezy. Badania laboratoryjne personelu (16 osób) nie wykazały nosicielstwa Salmonelli.
Kontrola sanitarna ujawniła nieprawidłowości w lokalu, za które odpowiedzialna osoba została ukarana mandatem. Wszczęto również postępowanie administracyjne w celu usunięcia stwierdzonych niezgodności z przepisami prawa żywnościowego. Jak podkreśla Beata Kryjak, kierowniczka oddziału nadzoru PSSE, nie ustalono bezpośredniego związku między stwierdzonymi uchybieniami a wybuchem ogniska epidemicznego. Niemniej jednak, w trosce o bezpieczeństwo konsumentów, lokal będzie poddawany dalszym kontrolom.
Relacja szkoły i pierwsze podejrzenia
Dyrektor III LO poinformował, że impreza, zorganizowana przez rodziców, przebiegała bez zakłóceń do północy. Uczniowie spożywali obiad i deser, a w posiłku uczestniczyli również nauczyciele, którzy nie zgłosili dolegliwości. Początkowo podejrzewano, że przyczyną mogła być infekcja wirusowa, jednak wyniki badań sanepidu wskazały na Salmonellę jako źródło problemu. Objawy zatrucia zgłosiły osoby z różnych klas, w tym dwie z jednej, pięć z drugiej i jedna z trzeciej.
Lokal, w którym odbyła się impreza, pozostaje pod lupą służb sanitarnych, a postępowanie administracyjne ma na celu zapewnienie zgodności z przepisami. Sytuacja ta przypomina, jak istotne jest przestrzeganie standardów higieny w gastronomii, aby uniknąć podobnych incydentów w przyszłości.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz